Sofia MENAR кани зрителите за една вечер в Истанбул

онлайн филми09 Януари 20143758

Sofia MENAR кани зрителите за една вечер в Истанбул

На 16 януари фестивалът Sofia MENAR ще пренесе зрителите из колоритните улици на Истанбул. В Червената къща, в зала „Пеша Николова”, ще бъде открита изложбата на Явор Ганчев „Меланхолия: Истанбул”. Ето какво споделя авторът за своите фотографии. „Защо точно „меланхолия“?

Меланхолия: ИстанбулИстанбул - град, който се променя толкова бързо и необратимо, че оставя след себе си една безкрайна меланхолия и носталгия по изчезващите неща. Това е чувството, което ме обзема всеки път, когато се завръщам там. В годините си дадох сметка, че неусетно и неумолимо изчезват пространства и кътчета от града, специални за мен, които съм запечатвал в снимките си и които се връщам да търся, само за да установя, че безвъзвратно и безмълвно са изгубени.

Всеки град е обречен на промяна и отмирането на много от старите места е неизбежно, но с всяко мое следващо посещение на Истанбул, усещам все по-голяма меланхолия, тъй като се оказва, че камерата ми вижда улици, къщи, гледки и състояния - безценни находки от ежедневието, които постепенно изчезват. Едно от любимите ми места за разходки и снимки – много стар рибен пазар между Бешикташ и Бейоглу беше разрушен и сега съществува само в спомените.

Говори се и за спирането на пътническите корабчета, които свързват двата бряга на Босфора, заради откриването на новия тунел Мармамай. Тези корабчета, които пренасят стотици хора всеки ден между европейския и азиатския бряг – са едновременно една от най-големите атракции и невероятна символика – те са връзката с миналото и настоящето, а ето, че също са заплашени да изчезнат като излишни остарели коне.

Рома ИстанбулМного хора ми казват, че харесват новия вид на Истанбул и се радват, че той се развива и европеизира със страшни темпове, но всъщност дали си дават сметка какво загубваме всички с тази бърза промяна и безвъзвратно заличаване на старите знакови места... Всички фотографии от изложбата са правени преди събитията от 28-ми май 2013 в парка „Гези“ и за мен са като неизменна част от общото усещане за безвъзвратна загуба, за тъга по изчезващия Истанбул.”

След откриването на изложбата гостите ще могат да видят премиерно филма „Рома Истанбул” на режисьора Йозгюр Акгюл. Подгответе се за незабравимо музикално изживяване!

Вижте личните истории на необикновените Истанбулски музиканти: Серджан - поел по опасен житейски път, но изплувал от блатото, след като започнал да свири на давул, Орхан - израснал в старо почитано музикално семейство, но заминал в чужбина, за да гради кариера на композитор и диригент и Исмаил, който незадоволен от работата си като изпълнител в Истанбул, заминава за пустинята Синай, където търсейки себе си открива личен модел на музикално изразяване.

Изложбата на Явор Ганчев „Меланхолия: Истанбул” ще продължи до 2-ри февруари в зала „Пеша Николова”, Червената къща.

Sofia MENAR Film Festival се организира от „Позор” със съдействието на Посолството на ИР Иран, Посолството на Държавата Палестина, Посолството на Република Ливан, Посолството на Кралство Мароко, Френския център – София, Чешкия център – София, Гьоте инстутит – София, Институт Сервантес – София.

С медийната подкрепа на Sofia Live, Dir.bg, mail.bg, Cinefish, Stand.bg, 360°, Timeart, Момичетата от града, Операция Кино, Чинар Медия, Другото кино, kolonkata.info, mymir.bg


googel ads
За медийните файлове
Внимание! Нито един от филмите/трейлърите, които ще намерите на този сайт не се хоства на него. Ние не хостваме и не качваме всяко видео, филм или медиен файл. За това onlinefilmi.info не носи отговорност за авторско право на всеки един филм/трейлър, видео или медиен файл. Филмите/трейлърите се вграждат в този сайт чрез код за вграждане(embed), предотставен от хостинг сайтовете, на които се намират медийните файлове. Ние не носим никаква отговорност за неуредени отношения между носителите на авторско право и хостинг сайтовете. Можете да се свържете с нас чрез контактната формата в сайта, а ние ще се опитаме да Ви бъдем от полза.