„Врагове“ на Светослав Овчаров с премиера на 9 април

онлайн филми05 Април 2018948

„Врагове“ на Светослав Овчаров с премиера на 9 априлВРАГОВЕ на режисьорът Светослав Овчаров ще направи българската си премиера на 9 април в кино АРЕНА, The MALL  и ще бъде в широко разпространение по кината на 20 април 2018. Филмът стартирал като проект в бизнес платформата на София Филм Фест – Sofia Meetings, направи международна премиера на Фестивала в Кайро – един от най-елитните кинофестивали и бе в официалните селекции на други големи кинофоруми в Япония, Полша и България.

Разказът е за пролетта на 1913г. Балканската война. Група отчаяни български военни се опитват да пренесат по суша лодка, да я превърнат в жива торпила и да потопят турски крайцер. Турските войници, с които се сблъскват по пътя си, от врагове стават техни съюзници.  Противоречията между българите могат да се окажат по-силни от омразата към враговете. ВРАГОВЕ  е филм  без женски роли, но отркрояващ се с брилянтен подбор на мъжкия актьорски състав.

ВРАГОВЕ
игрален,  черно-бял, 97 мин.
Сценарист и режисьор Светослав Овчаров
Оператор Рали Ралчев
Художник Георги Тодоров – Жози
Художник по костюмите Елена Стоянова
Звукорежисьор на терен Момчил Божков
Звукорежисьор постпродукция и финално смесване Валерия Попова
Продуценти Светослав Овчаров и Светла Цоцоркова
Омега Филмс в копродукция с БНТ

В ролите
Асен Блатечки, Иван Бърнев, Валентин Ганев, Христо Ушев, Леарт Докле, Стефан Мавродиев, Димитър Овчаров, Иван Савов, Синан Арслан, Хасан Гюней, Ивайло Димитров, Константин Соколов

***
Награди и фестивали:
В официалната селекция на Международния филмов фестивал в Кайро 2017 г.
В официалната селекция на международния филмов фестивал за исторически филми в Киото – Япония
„Златна роза“ 2017 г – специалната награда на община Варна
„Сребриста чайка“ 2017 –голямата награда на София филм фест на брега –Бургас
Голямата награда на Международния филмов фестивал на червенокръстките и здравни филми във Варна 2017
„Златна сабя“ – голямата награда на 8 международен филмов фестивал на исторически и военни филми във Варшава, Полша 2017

***
За снимачния процес Светослав Овчаров споделя:
„ Всичко беше трудно във „Врагове”. Може би, защото във филма се разказва за загубена битка. Или пък може би, защото всички роли във филма са мъжки и няма една жена, та да облагороди отношенията.  Трудно се снима филм, който би трябвало да струва три милиона с три пъти по-малко пари. 

По време на снимките ни удари ураган, който отвя декора в морето. Валя ни дъжд, който щеше да ни удави. Това не е хипербола. Цялата област беше под вода: всички реки бяха придошли.  Газихме кал, в която си загубвахме ботушите.  Прибирахме се след снимки и подирени оставаха следи като че са минали стадо глигани. Нали знаете, че след като стреляш по глигана, той винаги тръгва по посока на изстрела.  В поведението на мнозина имаше такова „глиганско поведение” – срeщу огъня, срещу природата, срещу съдбата. 

Нито един актьор не каза и дума, въпреки, че момчетата прекараха един месец потопени в ледената вода. Де да знам, може би у всички се беше събудил някакъв прастар инстинкт за оцеляване. Никой не се разболя, нямаше даже някоя банална настинка. Видях как хората, обеденени от желание за победа могат да надминат себе си.

На война като на война!”googel ads
За медийните файлове
Внимание! Нито един от филмите/трейлърите, които ще намерите на този сайт не се хоства на него. Ние не хостваме и не качваме всяко видео, филм или медиен файл. За това onlinefilmi.info не носи отговорност за авторско право на всеки един филм/трейлър, видео или медиен файл. Филмите/трейлърите се вграждат в този сайт чрез код за вграждане(embed), предотставен от хостинг сайтовете, на които се намират медийните файлове. Ние не носим никаква отговорност за неуредени отношения между носителите на авторско право и хостинг сайтовете. Можете да се свържете с нас чрез контактната формата в сайта, а ние ще се опитаме да Ви бъдем от полза.